İspanya Su Ürünleri Fuarına Çıkarma Yapan Trabzon Su Ürünleri Firmaları Hükümetten Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin Müjdesini Bekliyor

Karadeniz Somonunu İspanya Su Ürünleri Fuarında Tanıtan DKİB, Alınan Yüksek Talep Nedeniyle Denizdeki Somon Üretim Alanlarının Artırılmasını İstiyor.

Dünyanın en büyük ve en prestijli su ürünleri fuarı olarak 24-27 Nisan 2023 tarihleri arasında İspanya Barselona'da düzenlenen Seafood Expo Global fuarına;  Karadeniz Somonunu tanıtmak amacıyla Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından stand açıldı. Trabzon ve Rize illerimizdeki ihracatçı firmalar;  Karadeniz Somonuna (Türk Somonu) yoğun ilgi olması nedeniyle talepleri karşılayabilmek için üretim alanlarının artırılmasını talep ediyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ve su ürünleri firmaları ile birlikte İspanya Barselona'daki fuara katılan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN yaptığı açıklamada; son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesinin  parlayan ihraç ürünleri arasında yerini alan Karadeniz Somonunun (Türk Somonu) yurtdışı pazarlarda büyük beğeni aldığını ve artan bu taleple orantılı olarak ihracatının her geçen ay yüzde yüz üzerinde artış kaydettiğine değinerek, bu değerli ihraç ürünümüzün yurt dışı pazarlarda marka bilinilirliğinin çok daha artması için her yıl İspanya'da düzenlenen su ürünleri fuarına katılım sağlayarak Karadeniz somonunun tanıtımını yaparak gelen ziyaretçilere ürün tadımı yaptıklarını ve çok büyük ilgi ve beğeni aldıklarını belirtti. Bu yıl 24-27 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenen İspanya Barselona Seafood Expo Global fuarında Doğu Karadeniz Bölgesi firmalarının çok büyük ilgi gördüğünü ve bu nedenle  gelen talebin karşılanması için denizlerdeki kafes üretim alanlarının hızlı bir şekilde artırılarak, bu alanların aktif ihracat yapan  firmalarımıza tahsis edilmesini istedi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN siyasilere de sitemde bulunarak, Bölgede son yıllarda çok önemli ihracat başarılarına imza atan su ürünleri sektörüne yeterli sahip çıkılmadığını, su ürünleri sektörünün Trabzon'da en büyük ihtiyacı olan ve en uygun alan olarak tespit edilen Sürmene Çamburnu eski Tersane alanının Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi yapılması ve bitişiğinde de somon/alabalık  yavru üretim ve kuluçka merkezi tesisi yapılması talebine hala duyarsız kalındığını belirtti.

Sayın GÜRDOĞAN; siyasilerin, yerel aktörlerin  ihracatçının  bu başarısını görerek ivedilikle Trabzon ve Bölge illerimizde tamamen ihracata yönelik olarak yetiştirilen Karadeniz Somonu (Türk Somonu) üretiminin geliştirilmesi ve üretim süreçlerinde firmaların kümelenme modelinde iş birliği içinde tek bir merkezde faaliyet göstermeleri amacıyla Sürmene ilçemiz Çamburnu mevkiinde bulunan ve yeni yerlerine taşınan tersane sahiplerinin boşalttığı deniz kıyısında bulunan eski tersane alanının su ürünlerinin işlenmesi ve katma değerli üretiminin teşviki amacıyla Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi haline dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.