İHRACATÇILARDAN YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINA TEPKİLİ

TBMM'de Kabul edilen 7524 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yurt dışı çıkış harcı tutarının % 233 oranında artırılarak, 500 TL'ye yükseltilmesi ihracatçının tepkisine neden oldu.

TBMM'de alt komisyonlar ve Genel Kurulda yasanın görüşülmesi sürecinde tüm Bölge Milletvekillerine ihracatçının bu harç uygulamasından muaf tutulması konusunda talep yazısı gönderen bölge ihracatçıları, bu talepleri dikkate alınmaksızın yasanın kabul edilmesine isyan ediyor.

İhracatçı ayrıca, bölgenin sorunları ile hasbihâl olması gereken Milletvekillerinin bölgelerinde ihracatın gelişmesine duyarsız kalmasına da büyük sitem içinde.

Bin bir zorluk ve meşakkat içinde ülkeye döviz kazandırma derdi içinde olan ancak hiçbir ülkede görülmeyen döviz kurlarındaki baskılar nedeniyle rekabet imkanlarını kaybeden ihracatçılar sözüm ona ihracata dayalı kalkınma modeli uyguladığını iddia eden yetkililere soruyor: Bu mudur ihracatı dayalı destekleme modeli?

İhracatçının rekabet imkanının yok olacağı gayet net bilindiği halde uygulanan parasal sıkılaşma tedbirleriyle ihracatçının eli ayağı bağlanarak hadi ihracat yapın demek ihracatçı ile dalga geçmek olmuyor mu?

Zaten alay edilir gibi davranılan ihracatçılarımıza bir de her yurt dışına çıkışta 500 TL harç ödetmek ihracata sekte vurmayacak mı?

Doğu Karadeniz Bölgemizde birçok ihracatçımızın yakın komşu ülkelerde işyeri bulunmakta, sık sık müşteri ziyaretlerine gitmekte, alınan taahhüt işleri için yurt dışına çok sayıda personel ekibinin göndermekte dolayısıyla her hafta defalarca kez ülkeye giriş çıkış yapmakta. Bu durum karşısında ihracatçının her çıkışta ödeyeceği harç tutarının yıllık maliyeti her ihracatçı için büyük bir maliyet unsuru oluşturacak ve neredeyse ihracattan elde edilen gelir yurt dışı çıkış harç puluna yatırılacak.

Trabzon, Rize, Hopa – Artvin'de faaliyet gösteren ihracatçılarımız acaba hükümet bizi gözden mi çıkardı diye soruyor. Özellikle Artvin'de her gün işyerini açmak için sabah Batum'a giderek, akşam evine dönen ihracatçılar, kara kara bu maliyetin altından nasıl kalkacaklarını düşünüyor.

Dahası, ihracatçının turistik gezi için yurt dışına çıkanlarla aynı kefeye konulması ihracatçının daha da keyfini kaçırıyor.

İhracatçılar; kendilerini rencide eden ve maliyetlerinin artmasına neden olacak bu hatadan dönülmesi için, yasanın uygulamasına yönelik çıkarılacak tebliğ ile Yurt Dışı Harç Uygulamasından muaf olanlar arasına; “FİİLİ İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN İHRACATÇILAR” ibaresi eklenerek, ihracatçıların yurt dışı çıkış harcı uygulamasından muaf tutulmasını talep ediyor.

Seslerinin bu kez duyulmasını, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen bu orantısız uygulamanın bir an önce revize edilmesini ve ihracatçının gözden çıkarılmamış olmasını ümit ediyoruz.