FINDIK ÜRETİMİNDE REKOLTE VE FİYAT TARTIŞMALARI YERİNE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ODAKLANMALIYIZ

1 Eylül 2022 tarihinde başlayan 2022/2023 fındık ihraç sezonunun 11 aylık (1 Eylül 2022-31 Temmuz 2023) döneminde ülkemizden yapılan fındık ihracatı 284 bin 216 Ton'a ulaşarak, karşılığında 1 Milyar 707 Milyon 680 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; 11 aylık dönemde ülkemizden 120 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin geleneksel ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa'nın olduğunu ifade etti.

Yıllık bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren Cirav; 2023 yılının ilk 7 ayında yapılan fındık ihracatının 153 bin 945 Ton olduğunu ve karşılığında da 968 Milyon 333 Bin dolar tutarında döviz girdisi sağlandığını belirtti.

Fındık fiyatlarının hasat öncesi açıklanmasının üreticiyi rahatlatacağını belirten Cirav, doğrudan gelir desteği yerine üreticinin yeni bir destekleme modeliyle desteklenerek yüzde yüz üzerinde artan girdi maliyetlerinin yükünün hafifletilmesi gerektiğini ifade etti. Cirav “Artık tarafların her yıl rekolte ve fiyat odaklı tartışmalar yerine dünyanın birçok ülkesinin ülkemizden daha verimli fındık üretimi gerçekleştirdiğinin farkına varması, fındıkta bahçe bakımı ve kaliteli üretime odaklanılması, sürdürülebilirliğe daha çok önem verilmesi elzem hale gelmiştir” diye konuştu.

Rakip ülkelerin üretim verimi her geçen gün artırdığı bir dönemde tarafların sadece rekolte fiyat tartışmalarına odaklanmalarının ülkemiz fındık üretiminde sürdürülebilirliği tehdit eden bir durum olduğuna değinen Cirav, şu anda fındık ithal eden tüm ülkelerde enflasyon baskısı nedeniyle talebin düşmesi nedeniyle yeni sezonda da kısmi durgunluk ve siparişlerin düşüklüğü öngördüklerini ifade etti.