DOĞU KARADENİZ'DEN YILIN İLK YARISINDA YAPILAN İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATI 27 MİLYON DOLARA YAKLAŞTI

Doğu Karadeniz Bölgesinden (TR90) 2024 yılı ilk yarısında 26 Milyon 888 Bin dolarlık inşaat ve yapı malzemeleri ihracatı gerçekleştirildi.  Yılın ilk yarısında Bölgeden 35 Ülkeye yapılan inşaat ve yapı malzemeleri ihracatında ilk 5 ülke sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Almanya ve Özbekistan şeklinde sıralandı. Toplam ihracatın %90 lık kısmı yakın ve komşu ülkelere yapıldı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; Doğu Karadeniz Bölgesinden önceki yıllarda yapılan inşaat ve yapı malzemeleri sektörü ihracatının artış trendini sürdürmesine rağmen, 2024 yılı ilk yarısındaki ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre %15 oranında azalış gerçekleştiğini ifade etti. Kalyoncu; özellikle döviz kurunun baskılanması nedeniyle ihracatçının çok zor durumda bulunduğunu, tüm sektörlerde rekabet imkanlarının çok zayıflaması nedeniyle yakın ülke pazarlarımızın dahi kaybedilme riski taşıdığını ifade ederek, acilen önlem alınması çağrısında bulundu. Sayın Kalyoncu; Doğu Karadeniz Bölgesinin inşaat ve yapı malzemeleri sektörlerinde önemli tecrübesi olduğunu ve bu potansiyelin yeterince kullanılabilmesi için döviz kurlarının baskılanması uygulamasına son verilmesini veya rekabet imkânı kazandıracak farklı bir enstrümanla desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. İhracatçılarımızın başta komşu ülkeler olmak üzere birçok ülkede alt yapı ve üst yapı projelerini başarılı bir şekilde yürütmesi nedeniyle inşaat ve yapı malzemeleri sektörü ihracatımızın geliştiğini, ancak geldiğimiz noktada döviz kurlarının baskılanmasının yol açtığı olumsuz etki nedeniyle rekabetçiliğin kaybedilmesi ile birçok sektörde önümüzdeki aylarda olumsuz tablolarla karşı karşıya kalabileceğimize vurgu yaptı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; Doğu Karadeniz Bölgesinin lojistikte var olan üstünlükleri nedeniyle hızlı teslimat gibi avantajlı yönünün olduğunu, bu avantajın rekabet kazandıracak enstrümanlarla desteklenmesi halinde ihracatçımızın ihracat rekorları kıracağını belirterek, ihracat artışlarının sürdürülebilir kılınması açısından yetkililerden yardım talep etti.