DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ İHRACATI 1,5 MİLYAR $ ÇITASINI AŞTI

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinin tamamı 2021 yılında ihracatını artırmış, bu illerin toplam ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre %15 artışla 1 Milyar 514 Milyon 486 Bin 467 $ olarak gerçekleşmiştir.

2021 Yılında Bölgemiz İllerinden Gerçekleşen İhracat

1.321.058.325

1.514.486.467

15

2021 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler sırasıyla;

• 782.074.950 $ tutarında ihracat ile Fındık ve Mamulleri,
  • 226.803.167 $ tutarındaki ihracatla Yaş Meyve ve Sebze,
  • 184.467.126 $ tutarında ihracatla Maden ve Metal Ürünleri
  • 101.040.160 $ tutarında ihracatla Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri
  • 46.802.244 $ tutarında ihracatla Otomotiv Endüstrisi
  • 26.765.613 $ tutarında ihracatla Savunma Sanayi olarak sıralanmıştır

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2020 yılında 128 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, 2021 yılında bu rakam 138'e yükselmiş, geçtiğimiz yıl ihracat gerçekleştirilmeyen Filipinler, Etiyopya, Bolivya gibi birçok farklı pazara ihracat yapılmıştır. 2021 yılında bölgemizden en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise;

• %58 artış ve 288.481.390 $ tutarında ihracatla İtalya,
  • %13 artış ve 242.631.158 $ tutarında ihracatla Rusya Federasyonu,
  • %20 artış ve 155.466.736 $ tutarında ihracatla Almanya,
  • %25 artış ve 130.033.881 $ tutarında ihracatla Çin Halk Cumhuriyeti
  • %4 artış ve 102.951.219 $ tutarında ihracatla Gürcistan olarak sıralanmıştır.

2021 yılında Trabzon, 1 Milyar $ üstü ihracat gerçekleştiren şehirler arasındaki yerini korurken, ihracatının yalnızca %7'si kadar ithalat gerçekleştirerek (112 milyon 202 bin 214 $) ülkemizin dış ticaret açığına en büyük katkıyı yapan şehirlerden olmuştur.

Ayrıca bölgenin 2020'de 1,34 $ olan kilogram başına ihracat fiyatı 2021 yılında 1,37 $'a yükselmiştir.

2021 yılında; pandeminin uluslararası piyasalarda yol açtığı olumsuzluklar, uluslararası piyasalardaki yoğun rekabet ortamı, zorlu koşular ile hammadde tedarik sorunları ve lojistikte yaşanan yüksek maliyet artışları ve aksamalara rağmen, Bölge ihracatçımız bu zorlu koşullarla amansız bir şekilde mücadele ederek ihracatımızı bir önceki yıla oranla %15 artırma başarısını göstermiştir.

Piyasalarda yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen bölge ihracatçılarımızın pandemi şartlarında dahi üretim ve ihracatlarını aksatmayarak yaptıkları bu özverili çalışmalarla bölge ihracatını zirveye taşımaları takdire şayandır ve ülkelerine duydukları aşkın en büyük göstergesidir. Tüm Bölge ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi sunuyor ve 2022 yılında ihracatçılarımızın daha büyük bir şevkle ihracatımızı çok daha üst noktalara ulaştıracaklarına inancımızın tam olduğunu ifade etmek istiyoruz.

2022 yılından beklentimiz ve en öncelikli taleplerimiz; ihracatçılarımızın koşulsuz bir şekilde kolaylıkla finansman imkanlarına erişimlerinin sağlanması, aşırı oynak bir kur politikası yerine öngörülebilir bir kur politikasının uygulanması, bölgemizde en büyük problem olan ihracatçının konteyner bulamama ve lojistik firmalarının keyfi uygulamaları ile firma ayrımcılığı yapmalarına ağır cezai müeyyidelerin uygulanması, Trabzon ilimizden THY'nın direkt yurtdışı kargo taşımalarını başlatması ve Trabzon ile bölge illerimizde sanayi yatırımlarının daha cazip olabilmesi için yatırım teşvik mevzuatında 6 Bölge teşvik sistemi kapsamına alınmasıdır. 2021 yılı zorlu koşullarında bölge ihracatında %15 artış başarısı gösteren ihracatçımız, rekabet imkanlarını koruyabilmek açısından özellikle lojistik ve enerji maliyetlerinde destek verilmesi halinde 2022 yılında çok daha yüksek ihracat başarılarına imza atacaktır.

Unutulmamalıdır ki, yaşanan bu sancılı süreçten çıkışın anahtarı ihracattır ve ihracat ülkemiz büyüme ve istihdamına en büyük katkıyı sağlamakta, Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin en büyük girdisi ihracattan sağlanmaktadır.  Bu artışın sürdürülebilir kılınması için ihracatçımıza rekabet imkanı kazandıracak desteklerin iyileştirilmesi gerekmektedir.

Saffet KALYONCU
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği