DKİB'DEN SU ÜRÜNLERİ VE KARADENİZ SOMONU İHRACATINI ŞAHA KALDIRACAK PROJE

DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ'NDEN SU ÜRÜNLERİ VE KARADENİZ SOMONU İHRACATINI ŞAHA KALDIRACAK PROJE

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından hazırlanarak Ticaret Bakanlığı onayına sunulan su ürünleri ihracatının geliştirilmesine yönelik Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi; Bakanlıkça kabul edilerek destek kapsamına alındı. Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren su ürünleri firmalarına yönelik olarak hazırlanan projede 22 firma yer alıyor. Proje ile katılımcı firmaların mevcut pazarlardaki ihracat payını artıracak ve alternatif pazarlara açılmalarını sağlayacak faaliyetler desteklenecek. Toplam 3 yıl sürecek proje uygulama döneminde firmaların ihracata hazırlanması, ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve danışmanlık alınması, yurtdışında firma ve fuar ziyaretleri ile ikili iş görüşme etkinliklerini içeren ticaret heyeti ile alım heyeti programları düzenlenmesi gibi faaliyetler desteklenecek.

Katılımcı firmalar ve su ürünleri sektöründeki kurum/kuruluşların temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen proje açılış toplantısında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN; Su ürünleri sektörünün Doğu Karadeniz Bölgesinde son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini, özellikle bölgede belli bir aşamaya kadar tatlı suda yetişen ve daha sonra denizlerde kurulu kafeslere aktarılarak burada 3 Kg'a kadar büyütülen Gökkuşağı Alabalığına (Karadeniz Somonu) kalite ve lezzetinden dolayı yurtdışından çok büyük talep geldiğini belirtti. GÜRDOĞAN 2021 yılının ilk 7 ayında 16.250 Ton karşılığı 90 Milyon 316 Bin 827 $ döviz girdisi sağlanan Karadeniz Somonu ihracatının bir önceki yıla oranla miktarda %385 ve değerde de %474 oranında arttığını ifade etti.

GÜRDOĞAN; Su Ürünleri UR-GE projesinde yer alan firmalarla birlikte, Karadeniz Somonunu uluslararası bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını, proje ve diğer kaynaklardan oluşturulacak bütçe ile Karadeniz Somonu ve bölgedeki diğer su ürünlerinin ihracatını çok daha yüksek rakamlara ulaştıracaklarını, Karadeniz Somonunun uluslararası piyasalarda  tanıtımına yönelik gerek fuar katılımları ve gerekse diğer etkinliklerle Karadeniz somonunun dünya sofralarında daha çok yer almasını amaçladıklarını belirtti.

Tüm dünyada son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin yaygınlaşması nedeniyle balık tüketimine yönelik yoğun bir talebin olduğuna vurgu yapan DKİB Başkan Yardımcısı GÜRDOĞAN; Karadeniz Somonuna yurtdışından çok büyük talebin olduğunu, bunun için de kafes yetiştiriciliğinin artırılması gerektiğini belirtti. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen bürokrasi aşamalarında çok büyük engellemelerle karşılaşan ihracatçımızın yatırım yapmaktan cayar bir duruma getirildiğini, denizdeki kafeste yetişen balığın çevreye zararı var diye ÇED raporunun istenmesinin temel fıkralarına dahi konu olabilecek bir durum olduğunu, balıkçılığa ilişkin ilgisi ve bilgisi olmayan kesimlere görüş sorularak süreçlerin tıkanma noktasına gelmesi nedeniyle bu güzide sektöre zarar verildiğini ifade etti. Bu durumun, kasıtlı olarak Bölgenin gelişmesini istemeyen kesimlerin bir oyunu olduğunu belirten sektör temsilcileri de belli marjinal grupların oyununa gelen kurumların farkında olmadan sektördeki yatırımları engellediğini ve milli ekonomiye zarar verdiğini belirtti. GÜRDOĞAN da kafes üretimine karşı çıkan kesimlerin konuyu iyice araştırarak bugün ülke ihracatının yarısından fazlasını balık ihracatından elde eden ve bütün kıyı şeridini Somon yetiştirilen kafeslerle donatan Norveç'in nasıl dünya piyasalarına hakim olduğunun göz önünde bulundurulmasını önerdi. GÜRDOĞAN; deniz ve tatlı sularda balık yetiştiriciliğinde ÇED raporunun talep edilmemesi ve mevzuatta bu yönde değişiklik yapılması için konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceklerini ifade etti.  

Doğu Karadeniz Bölgesinde Gökkuşağı Alabalığı-Karadeniz Somonu yetiştiriciliğinin daha çok geliştirilmesi için Birlik olarak her türlü desteği sağlayacaklarını ve amaçlarının öncelikle ürünlerin ileri derecede katma değerli ürün olarak üretilip ihraç edilmesini sağlayacak şekilde bir ortak işleme tesisi kurulması olduğunu belirten GÜRDOĞAN; devam eden süreçte ise Trabzon'a bir Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Gürdoğan 3 yıl sürecek UR-GE projesi sonunda yürütülecek faaliyetler ve verilecek eğitimlerin yanında, yapılacak yerinde inceleme ve fuar ziyaretleri ile de önemli yetkinliğe ulaştırılacak sektör firmalarının ihracat kapasitelerinin artması ile su ürünleri ihracatının çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını söyledi.