Gıda Projesi İhtiyaç Analizleri Tamamlandı.. Eğitim Ve Danışmanlık Faaliyetleri Başlıyor..

DKİB- EKONOMİ BAKANLIĞI UR-GE DESTEĞİ KAPSAMLI GIDA SEKTÖRÜNE YÖNELİK PROJE EĞİTİM VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİNE  BAŞLANIYOR..

Firmaların, işbirliği kuruluşları önderliğinde: Ortak ihtiyaç analizi, ortak öğrenme (eğitim ve danışmanlık), ortak pazarlama (tanıtım, marka, ticaret heyeti, eşleştirme) gibi ihracata yönelik eylem ve faaliyetlerinin desteklenmesine olanak sağlayan Ekonomi Bakanlığı desteklerinden biri olan 2010/8 sayılı "UR-GE: Uluslararası Rekabetçiliğin geliştirilmesi Desteği altında  Genel Sekreterliğimizce yürütülmekte olan "Trabzon İli Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların İhracata Odaklanması” adlı projemizin ilk faaliyeti olan "Katılımcı Firmalar Eğitim İhtiyaç Analizi” çalışması Karadeniz Teknik Üniversitesi - Sürekli Eğitim Merkezi tarafından tamamlanmıştır.

Bu kapsamda, söz konusu projenin tamamlanmış bulunan ihtiyaç analizi çalışmasının sonuç ve değerlendirme raporu bir sunum ile Ekonomi Bakanlığı temsilcisinin eşliğinde proje kapsamındaki firmalarımızın da katılımıyla Birliğimiz hizmet binasında gerçekleştirilen ilk toplantıda değerlendirilmiştir. Söz konusu Birliğimiz tarafından projenin bundan sonraki aşamalarında gerçekleştirilecek faaliyetler ve eylem planı hakkında katılımcılara bilgiler aktarılmış ve tüm paydaşların ilk kez bir araya geldiği bahsekonu proje konusunda firmaların beklenti, görüş ve önerilerinin temin edilmiştir.

"Trabzon İli Gıda Sektörü Firmalarının İhracata Odaklanması” temalı projede Birliğimiz koordinasyonunda firmalarımızın ortak vizyon anlayışı içerisinde, proje faaliyetleri doğrultusunda plan ve program yaparak ihracat stratejileri geliştirmelerinin özendirilmesi amaçlanmaktadır. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde dünyadaki hızlı gelişim ve değişime ayak uydurmak ve rekabette bir adım önde olmak için tek yol olan kümelenme anlayışı konusunda farkındalık yaratılması ve nihayetinde sektörün küme çatısı altında sürdürülebilir ihracat artışına kavuşturulması anılan projemizde hedef olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında 3 yıl boyunca toplu eğitim ve danışmanlıklar verilmesi, yurt dışı pazarlama programları gerçekleştirilmesi (ortak pazar araştırmaları, pazar ziyaretleri, küme tanıtım faaliyetleri, ticaret heyetleri, yurt dışı fuar ziyaretleri ve eşleştirme faaliyetleri), yurt dışından alım heyetleri getirtilmesi şeklinde faaliyetler yürütülecektir.

İlk proje faaliyeti olan ihtiyaç analizi çalışması sonuçlarına göre ön plana çıkan ortak eğitim ihtiyaç alanı başlıkları altında firmaların eğitim altyapıların güçlendirilmesi faaliyetine önümüzdeki günlerde başlangıç verilecektir. Bahsekonu ihtiyaç analizine göre firmalarımızca en çok ihtiyaç duyulan dış ticaret eğitim konuları: 

  1. Dış Ticaret Yönetimi- Operasyonel Adımlar- Tanımlar- Temel Kavramlar
  2. Uluslararası Pazarlama Stratejileri
  3. Üretim- Süreç Ve Stratejik Yönetim İlkeleri
  4. Dış Ticarette Yazışmalar Ve Müşterilerle İletişim 
  5. Markalaşma Ve Marka Yönetimi
  6. Kobi İşbirliği Ve Kümelenme
  7. Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Bütçe Ve Uluslararası Finansal Raporlama Sistemleri
  8. Uluslararası İş Kültürü- Etik Kurallar

 olarak belirlenmiştir.

 Bu bağlamda, gerçekleştirilecek olan dış ticaret eğitimlerinin amaçları şunlardır:

  • Eğitim yoluyla firmaların ihracatta karşılaştıkları eksikliklerini tamamlamak,
  • Geçmiş eğitim deneyimleri ile firmaların toplu görüşlerini değerlendirmek, ihracatta tecrübeli kişilerin görüşlerini almak,
  • İhracatta riskleri ve fırsatları daha iyi anlamak; farkındalık yaratmak,·
  • Firmaların ihracat maliyetlerini azaltmak,·
  • Firmalara farklı vizyonlar sunmak; yeni bakış açıları sağlamak, stratejiler oluşturmak,
  • Firmaların ihracatlarını arttırmak; firmaları yeni pazarlara açmak

Eğitimlere katılımın ardından yurt dışı fuarlara/ yurt dışı pazarlama faaliyetlerine katılabilecek olan proje firmaları, Ekonomi Bakanlığı UR-GE Projesi kapsamında %75 oranında desteklenme olanağına sahip olacaklardır. Ayrıca eğitimleri tamamlayarak, yurtdışı pazarlama programlarına da iştirak eden firmalarımız, 3 yıl süresince yılda 50.000 USD $ tutarında ve % 70 destek oranıyla bireysel danışmanlık hizmetleri almaları mümkün olacaktır.

Firmaların bu çerçevede alabilecekleri bireysel danışmanlık konuları:

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri ·  
  • Finansal Yönetim ve Risk Yönetimi
  • Kalite ve Verimlilik
  • Üretim ve Tedarik Zinciri Yönetimi
  • Bakanlıkça uygun görülen firma ihtiyaçlarına özgü diğer konularda danışmanlık alımı  şeklinde olabilecektir. 

İlgili Fotoğraflar