2023/134 Genel Sirküler

Sayın Üyemiz,

  1. Rusya Federasyonundan Alınan Bildirimler Hakkında Bilgi;
  2. Kenya (Nairobi) Ticaret Heyeti 11-15 Eylül Hakkında Bilgi;
  3. Firma Ödeme Sorunu Hakkında Bilgi;
  4. Susam Tohumundan Üretilen Tahine İlişkin Sınır Kontrolü Hakkında Bilgi;
  5. Fildişi Sahili - Fuar ve Etkinlik Tarihleri Hakkında Bilgi;
  6. AGRINFO İnternet Sayfası Hakkında Bilgi;
  1. 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı (MIHAS) Hakkında Bilgi;
  2. Arjantin'de İthalat İzin ve Ödemelerine İlişkin Tedbirler Hakkında Bilgi;
  3. ABD / Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi İdari Gözden Geçirme Soruşturması-Kuvars Yüzey Ürünleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

RUSYA FEDERASYONUNDAN ALINAN BİLDİRİMLER HAKKINDA BİLGİ;

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bir yazıda, ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)'na ihraç edilen muhtelif meyve ve sebze ürünlerinde karantina zararlısı Ceratitis Frankliniella occidentalis, Tuta capitata, absoluta ve Tomato brown rugose fruit virus tespit edilmesi sebebiyle muhtelif tarihlerde toplam 82 adet bildirim alındığı ve 2023 yılının tamamında alınan bildirim sayısının 220'ye ulaşması nedeniyle, yasaklama sorunu ile karşılaşılmaması için gerekli önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir.

2

KENYA (NAİROBİ) TİCARET HEYETİ 11-15 EYLÜL HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 11-15 Eylül 2023 tarihleri arasında Kenya'ya; Çelik, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Halı, Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksamları, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Tütün başta olmak üzere tüm sektörleri kapsayan genel nitelikli bir Ticaret Heyeti gerçekleştirilecek olup, Nairobi şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda Kenya'dan iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği öngörülmektedir.

Bahse konu heyete başvuru için son tarih 23 Haziran 2023 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://delegations.tim.org.tr/event/kenya-nairobi-2023/company/register internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması gerekmekte olup, firmalarımızdan ekonomi sınıfı uçak biletli katılım paketi için 25.000-TL tahsil edilecektir. Heyete katılım, başvuru formlarının doldurulması ve ödeme dekontlarının TİM'e (furkancetin@tim.org.tr e-posta adresine) ulaştırılması gerekmektedir.

3

FİRMA ÖDEME SORUNU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Antananarivo Ticaret Müşavirliğimiz tarafından gönderilen bir yazıya atıfla, Madagaskar'da yerleşik, aşağıda bilgileri bulunan Next Trade SARL firmasının ülkemiz firmalarından muhtelif ürünler alarak bedelini ödemediği, sonrasında ise ülkemiz firmalarının istenen kalite ve nitelikte ürün göndermediği iddiasıyla ödeme yapmaya yanaşmadığı bilgisinin çeşitli kanallar aracılığıyla Müşavirliğimize iletildiği bilgisi verilmektedir.

Yazının devamında, firmalarımızın bu tür alacak sorunları ile karşılaşmamaları için aşağıda bilgileri bulunan firmaya karşı dikkatli olmaları ve vadeli mal satmamaları konusunda ihracatçı firmalarımızın dikkatli olmaları hususu önem arz etmektedir.

4

SUSAM TOHUMUNDAN ÜRETİLEN TAHİNE İLİŞKİN SINIR KONTROLÜ HAKKINDA BİLGİ;

Sofya Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda, son dönemde firmalarımız tarafından AB'ye tahin ihracatında Kapitan Andreevo Sınır Kapısında CHED-D belgesi düzenlenmeksizin işlemlerin gerçekleştirildiği ancak nihai varış ülkesinde (Çekya, Almanya) 2019/1793 (AB) sayılı Yönetmelik kapsamında CHED-D belgesi talep edildiği ve bunun üzerine Müşavirliklerince Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı nezdinde girişimde bulunulduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Gıda Güvenliği Ajansının Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü (DG TAXUD) ile görüşerek 2019/1793 (AB) sayılı Yönetmelik kapsamında işlenmiş veya konserve susam tohumu ürünlerini hariç tutmak üzere CN kodlarına ex 2008 19 19 ve ex 2008 19 99 kodlarının eklendiği, mezkur Yönetmelik kapsamında kavrulmuş susam tohumu tahini, susam krokanı ve diğerlerini içeren sevkiyatlar üzerinde resmi kontroller öngörülmediği ve bu ürünlerin giriş sınır kontrol noktalarında resmi kontrole tabi olmadığı ve sonuç olarak CHED-D belgesi düzenlenmeyeceği hususlarının 01/06/2023 tarihli yazıları ile Müşavirliklerine iletildiği ifade edilmektedir.

5

FİLDİŞİ SAHİLİ - FUAR VE ETKİNLİK TARİHLERİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, 2023 yılı içerisinde Fildişi Sahili'nde, "Ticaret", "Ticaret, Kültür ve Sanat", "Ticaret ve Gıda Sanayii" ve "Kültür, Ticaret ve Turizm" alanlarında gerçekleştirilecek fuar, sergi, festival gibi etkinliklerin listesi yer almaktadır.

Ek: Fildişi Sahili - Fuar ve Etkinlik Tarihleri Listesi

6

AGRINFO İNTERNET SAYFASI HAKKINDA BİLGİ;

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve COLEAD (Girişimcilik-Tarım-Kalkınma Komitesi Bağlantısı) tarafından uygulanan bir program olan AGRINFO programının, tarımsal-gıda değer zincirleri üzerindeki potansiyel etkileri ile gelişen AB politikaları, düzenlemeleri ve standartları hakkında güncel gelişmeler hakkında bilgi vermek amacıyla yürütüldüğü bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, bahse konu programın internet sayfasına https://agrinfo.eu bağlantısından erişilebildiği, ilgili sayfada AB mevzuatındaki değişikliklere ilişkin özet bilgi, AB bilgi kaynaklarına erişim linkleri ve AGRINFO partneri ülkelere potansiyel etkileri ve atılması gerekli adımlara ilişkin bilgilere yer verildiği ifade edilmektedir. Bu kapsamda, AB'nin başta Çiftlikten Çatala Stratejisi kapsamında hızlandırılması hedeflenen sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişinin üçüncü ülkeler tarafından, tarımsal üretim ve ticaretleri ile uyumlu hale getirebilmelerini teminen, hızlı ve kolay takibinin yapılmasının hedeflendiği belirtilmektedir.

7

19. MALEZYA ULUSLARARASI HELAL FUARI (MIHAS) HAKKINDA BİLGİ;

 

Helal Akreditasyon Kurumu'ndan alınan bir yazıda, helal temalı fuar, konferans, kongre vb. etkinlikler; İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler başta olmak üzere dünya genelindeki Müslümanlar arasında helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin geliştirilmesine, güvenilir ve sürdürülebilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisine ve ülkelerin helal kalite altyapılarının iyileştirilmesine yönelik iş birliklerinin artırılması açısından önemli fırsatlar oluşturduğu belirtilmektedir.

Anılan yazıda, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Malezya Dış Ticareti Geliştirme Merkezi (MATRADE) koordinasyonunda her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 19. Malezya Uluslararası Helal Fuarı'nın (MIHAS), 12-15 Eylül 2023 tarihleri arasında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenmesi planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ve gıda, kozmetik, finans, turizm gibi helal belgeli ticarete konu çeşitli sektörlerin temsilcilerini bir araya getiren MIHAS, ülkemizde de Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen sektörel nitelikli fuarlar listesinde yer almakta olup bu alanda faaliyet gösteren firmaların da fuara katılım sağlamasının Türkiye'nin helal sektöründeki yerinin vurgulanması açısından faydalı olacağı değerlendirildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuara katılım sağlanma hususunun değerlendirilmesi halinde MIHAS Türkiye ve Malezya temsilcilerine ait irtibat numaraları iletilmektedir.

İletişim Bilgileri:

MIHAS Türkiye Temsilcisi: 0212 830 4966/ +90 553 173 3105

MIHAS Malezya Temsilcisi: +603 6211 4224

8

ARJANTİN'DE İTHALAT İZİN VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN TEDBİRLER HAKKINDA BİLGİ;

Buenos Aires Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Arjantin'de yaşanan ekonomik istikrarsızlık ve döviz rezervi sorunları nedeniyle ikili ticaretimizi olumsuz etkileyen ithalat sistemi ve ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin kurallar hakkında düzenli olarak yapılmakta olan bilgilendirmeler doğrultusunda, 24 Mayıs 2023 tarihli ve 35177 sayılı Arjantin Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Arjantin Merkez Bankası'nın ithalat izin ve bedellerinin ödenmesine ilişkin aldığı yeni kararlar hakkında bilgi verilmektedir.


Karar'a ilişkin olarak; Arjantin Merkez Bankası tarafından alınan 18 Mayıs 2023 tarihli ve A 7770 sayılı Karar çerçevesinde, belirli şartlara bağlı olarak ihracat kapsamında elde edilen dövizin ithalata ilişkin finansal bir borcun ödenmesini teminen kullanılmasına izin verileceği, bu kapsamda, borcun alınacağı veya ithalat bedelinin ödendiği tarihte ithalatçının onaylanmış bir SIRA belgesinin olduğunu kanıtlaması, ithalatçının finansa erişim için belirttiği bedel tutarındaki ürünün gümrükten giriş yapmış olması, finansmanın 19 Mayıs 2023 tarihinden sonra başlaması, gümrükten giriş yapan ürüne ilişkin finans aracının anapara veya faiz olarak 240 günden önce ödemesinin olmaması, finans aracının ödeme tarihinin ürünün gümrüğe girişinden asgari 365 gün sonra olmasının gerektiği bildirilmekte ve ihracat bedelinin ancak ithal edilecek malın gümrüğe girdikten sonra kullanılabileceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, havyar, alkollü içkiler, binek otomobiller, insan ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, motosikletler, helikopter, uçak gibi hava taşıtları, yatlar ve diğer deniz taşıtları, kol, cep ve diğer saatlerin kapsam dışı olduğu ifade edilmiş olup söz konusu karara Ek-1'de yer alan bağlantı linklerinden erişimin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, Arjantin Merkez Bankası tarafından alınan 18 Mayıs 2023 tarihli ve A 7771 sayılı Karar çerçevesinde;13 Ekim tarihli ve 7622 sayılı Karar'da belirtilen 27 (mineral yakıtlar), 39 (plastik ve mamulleri), 40 (kauçuk ve kauçuktan eşya), 44 (Ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü), 45 (mantar ve mantardan eşya), 72 (demir ve çelik), 74 (bakır ve bakırdan eşya), 80 (kalay ve kalaydan eşya) HS kodlu sektörlerde SIRA belgesinde belirtilen tarihlerden önce ödeme yapılabilmesi için bu ürünlerde 11 Mayıs 2023 tarihine kadar geçerli bir SIRA belgesi mevcut olması şartının getirildiği, öte yandan, 12 Mayıs 2023 tarihinden sonra onaylanan SIRA belgeleri için bu ürünlerde erken ödeme yapılabilmesini teminen SIRA belgesindeki ödeme tarihinin “0” (sıfır) olarak belirtilmesinin gerektiği (bir başka ifadeyle söz konusu ürünlere ilişkin 12 Mayıs 2023 tarihinden sonra onaylanan SIRA belgesi olması halinde “0” ibaresi/ kodu olmayan belgelerin ithalat bedeli erken ödenemeyecektir)

Öte yandan, A 7344 sayılı Karar kapsamında yer alan navlun hizmetleri için SIRASE belgesi (Arjantin Cumhuriyeti İthalat Sistemi ve Yurt Dışı Hizmet Ödemeleri) alınması gerekliliğine ilişkin muafiyetin iptal edildiği, bundan sonra navlun hizmetleri için de ithalatçı firmaların SIRASE başvurusunda bulunması ve döviz piyasasına erişebilmesi için SIRASE belgesinin onaylanmış durumda olmasının gerekmekte olduğu ve ilgili Karar'a Ek-2'de yer alan bağlantılardan erişimin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Ek olarak, son zamanlarda hükümet tarafından ithalata ilişkin uygulamaların gevşetileceğine ilişkin açıklamalarda bulunulmakla birlikte yeni kararlar kapsamında ithalatın takibi ve ithalat bedellerinin ödenmesine ilişkin sıkı kontrollere devam edildiği, ülkeye giren dövizin azami şekilde ülkede kalması ve ithalata ilişkin ödemelerin ertelenmesi için yeni önlemler alındığı bildirilmektedir.

Ek: Bağlantı Linkleri

1.https://www.bcra.gob.ar/Pdfs/comytexord/A7770.pdf

https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/287186/20230524

2.https://www.bcra.gob.ar/Pdfs/comytexord/A7771.pdf

https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/287187/20230524

9

ABD / ANTİ-DAMPİNG VE TELAFİ EDİCİ VERGİ İDARİ GÖZDEN GEÇİRME SORUŞTURMASI-KUVARS YÜZEY ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLGİ;

 

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz ve Hindistan menşeli kuvars yüzey ürünleri (certain quartz surface products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.1050 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerine dair İlgi'de kayıtlı yazılarımızla Genel Sekreterliklerine malumat verilmişti.

Bu defa, kuvars yüzey ürünlerinde uygulanan anti-damping önlemi çerçevesinde 1 Haziran 2023 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime göre tarafların anti-damping önlemi için 1 Haziran 2022—31 Mayıs 2023 dönemi, telafi edici vergi önlemi için 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 dönemi için idari gözden geçirme soruşturması başlatılması için ABD Ticaret Bakanlığı'na bu yılın Haziran ayı sonuna kadar başvuruda bulunabilecekleri belirtilmektedir. Söz konusu Resmî Gazete bildirimine https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2023-06-01/pdf/2023-11666.pdf bağlantısından erişim sağlanabilmektedir.

Diğer taraftan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınan Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın 7 nci maddesi uyarınca, ihracatçı firmalarımızın talebiyle yürürlükteki sübvansiyon önlemlerine yönelik açılan idari gözden geçirme soruşturmalarında, anılan düzenleme kapsamında yer alan firma desteklerinden yararlanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın soruşturmayı yürütecek kuruma başvurularını yapmadan önce hizmet alacakları avukatlık/danışmanlık firmasına yaptırdıkları ve soruşturmanın muhtemel sonuçlarını gösterir çalışmayla birlikte üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne başvurarak TİM'in uygun ve Bakanlığımızın olumlu görüşünü alması gerekmektedir. Ayrıca, Bakanlığın olumlu görüşünü almadan yürürlükte olan sübvansiyon önlemlerinin gözden geçirilmesi için ilgili ülke makamlarına başvuru yapan firmalar, başvuru yaptıkları soruşturma için mezkûr Uygulama Usul ve Esasları kapsamındaki hiçbir destekten faydalanamamaktadır.