2022/261 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2022/261)


1.    İşletme Değerlendirme Raporu (İDR) Hakkında Bilgi;
2.    Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi Hakkında Bilgi;
3.    Etiyopya'nın İthalat Yasağı Kararı Hakkında Bilgi;
4.    Nakliye Sorunu -Dolandırıcılık İddiaları Hakkında Bilgi;
5.    Mısır Merkez Bankası Mevzuat Değişikliği Hakkında Bilgi;
6.    Almanya'da Devredilmeyi Bekleyen Şirketlerin Listesi Hakkında Bilgi;
7.    Kaluga Valiliği Sunumu Hakkında Bilgi;
8.    Dörtyol Mandarini Coğrafi İşaret Tescili ve Kullanımı Hakkında Bilgi;
9.    Lodz/ Polonya Bükreş/ Romanya İplik ve Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti Programı Hakkında Bilgi;
10.    Bangladeş İhale Duyurusu Hakkında Bilgi;
11.    Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı Duyurusu Hakkında Bilgi;
12.    Fuar Duyurusu (GAC-Africa Mining Indaba Büyük Buluşma Etkinliği) Hakkında Bilgi;
13.    Fuar Duyurusu (2. Fas Otomotiv Teknolojileri (MAT) Fuarı) Hakkında Bilgi;
14.    Azerbaycan - AFEZ Hakkında Bilgi;
15.    Türkiye - Tacikistan İş Forumu Hakkında Bilgi;
16.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;


Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

1

İŞLETME DEĞERLENDİRME RAPORU (İDR) HAKKINDA BİLGİ;

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından iletilen bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, KOSGEB'in kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu veri paylaşım protokolleri kapsamında almış olduğu idari kayıtları kullanarak dijital ortamda oluşturulan “İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)”nun 2017-2021 yıllarına ilişkin yeni versiyonunun Türkçe ve İngilizce olarak e-Devlet üzerinden işletmelerin erişimine açılmış bulunduğu, söz konusu raporun, işletmeye özel olarak yazılım üzerinden oluşturulduğu ve e-Devlet üzerinden kullanıma sunulduğu, veriler yorumlanmadan işletmenin kendi durumunu sektörü ile karşılaştırmalı olarak Türkiye genelinde ve bölgesinde görmesine imkân sağlandığı ve bu sayede işletmenin hem mevcut durumunu değerlendirebildiği hem de sektörünün durumunu görerek, kendisini sektöründe konumlandırmasının mümkün olabildiği ifade edilmektedir.

Raporun bir bütün olarak incelendiğinde işletmenin geçmiş beş yıllık performansı göz önüne alınarak yönetimsel kabiliyeti ve kapasitesi hakkında önemli bilgiler verdiği, bu özelliği ile raporun, işletmenin iş ilişkisinde bulunduğu kişi ve kuruluşlara işletme hakkında fikir vermekle birlikte işletmenin geçmiş beş yıllık dönemdeki gelişimini takip edebileceği bir öz değerlendirme imkanı da sunduğu, bu sayede işletmenin veri temelli karar alabilmesinin ve yönetim süreçlerini kolaylaştırmasının sağlanabileceği belirtilmektedir.

 İDR başvuru sayfası ile örnek rapor ve rapora esas veri kaynakları ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri dokümanına https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-degerlendirmeraporu-basvurusu  adresinden ulaşılabilmektedir.

2

GÜMRÜK VERGİ VE CEZA BORCU SORGULAMA SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca gerçekleştirilen gümrük işlemlerinden kaynaklı vergi ve ceza borçlarının yükümlüler tarafından elektronik ortamda görüntülenebilmesine imkan sağlayan “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi”nin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında;

-Yükümlü Kayıt ve Takip Sisteminde (YKTS) veri girişi yapılan ve gümrük idaresince onay işlemleri tamamlanan gümrük müşavirlerince, ortaklık statülerinin geçerli olduğu süre içerisinde, ilgili oldukları müşavirlik firmasına ilişkin tüm vergi ve ceza borçlarının sorgulanabilmesine,

-Ek tahakkuk/para cezasının ilgili olduğu beyannamelerin de görüntülenebilmesine, yönelik teknik düzenleme yapıldığı bildirilmektedir.

3

ETİYOPYA'NIN İTHALAT YASAĞI KARARI HAKKINDA BİLGİ;

 Addis Ababa Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Etiyopya Hükümeti'nin 17 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 38 farklı GTİP grubuna (2'li, 4'lü veya 8'li bazda olmak üzere) ithalat yasağı getirdiği bildirilmekte olup, ithalat yasağı kapsamındaki GTİP'lerin listesini içeren Etiyopya Maliye Bakanlığı duyurusu ekte sunulmaktadır.

Anılan yazıda devamla, Etiyopya makamları ile gerçekleştirilen temaslardan uygulamanın kalıcı olmadığı ancak ne zaman sona ereceğinin henüz belli olmadığı, ihtiyaç duyulması halinde anılan GTİP gruplarına yenilerinin eklenebileceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, listenin incelenmesinden ithalat yasağının şekerlemeler, çikolata, bisküvi, meyve suları ve alkolsüz içecekler, alkollü içkilerin tümü, sigaralar, otomobiller ve motosikletler, mobilyalar, halılar, ton balıkları, reçeller, patates cipsleri ve domates salçası gibi muhtelif ürünleri kapsadığının anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Ek: Etiyopya'nın 38 Ürüne İthalat Yasağı Karar (3 Sayfa)

4

            NAKLİYE SORUNU -DOLANDIRICILIK İDDİALARI HAKKINDA BİLGİ;

Bişkek Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Kırgızistan'da yerleşik yük taşımacılığı yapan UBS Transit Limited Şirketi'nin 27/9/2022 tarihli dilekçesine gönderme yapılarak şirketin Burotime Bishkek LLC ve TB Trade LLC firmalarına ait lojistik hizmetlerini üstlendiği, yüklerin Türkiye'den Kırgızistan'a taşınması için anlaşma yapılan Türk şirketi Kent Trader Lojistik'in kendi anlaşmalı acenteleri tarafından söz konusu yüklerin İran'a kadar taşımasının yapıldığı, ancak araçların Türkiye'den çıkış yaptıktan sonra sahte evrak düzenlenerek yüklerin İran'da yerleşik ATASHPA International Shipping and Forwarding Co Ltd, Bazargan şirketine satıldığı, yükleri boşaltan araçların daha sonra tekrar Türkiye'ye giriş yaptığı hususundaki iddialarına yer verilerek söz konusu iddia ve taleplere ilişkin yapılabilecek inceleme/ araştırma ve tesis edilebilecek işlemler bağlamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin bilgilendirildiği ifade edilmekte olup Kırgızistan'da ve Türkiye'de yerleşik çok sayıda firmanın da aynı sorunla karşılaştığı bildirilmektedir.

5

MISIR MERKEZ BANKASI MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

Kahire Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Mısır Merkez Bankasınca alındığı belirtilen yeni karar doğrultusunda 500 bin USD'ye (ve muadili dövizlere) kadar olan ithalat işlemlerinin akreditiften muaf tutulacağı; ancak uygulamaya ilişkin detayların henüz netlik kazanmadığı bildirilmektedir. Yazıda devamla, uygulamanın ihracatımız üzerinde işlem baskısını kaldıracağının değerlendirildiği; işlemler vesaik mukabili yapılsa dahi ithalatçıların bankadan döviz temini için sıra beklemek durumunda kalacakları; dolayısıyla ihracatçılarımızın konuya ilişkin ihtiyatlı davranmaları ve ödemelerini mümkün mertebe garanti altına alacak şekilde ilerlemelerinin gerektiği belirtilmektedir. Bu itibarla, Mısır Merkez Bankasının ilgili genelgesine atıfta bulunulan haberin yer aldığı web sayfasına aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir.

https://tinyurl.com/2p8u6xwt

6

ALMANYA'DA DEVREDİLMEYİ BEKLEYEN ŞİRKETLERİN LİSTESİ HAKKINDA BİLGİ;

Münih Ticaret Ataşeliği'nden yapılan bir bildirime atfen; T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Sayın Ticaret Bakanımızın 10 Ekim 2022 tarihinde Türkiye-Almanya Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu İkinci Dönem Toplantısı kapsamında Berlin'e gerçekleştirdiği ziyarette gündeme gelen konular arasında Almanya'daki yaşlanan nüfus ve bu nedenle ekonomik faaliyetlerine devam edemeyen faal ve kârlı aile şirketlerinin Türk şirketlerince devralınması konusunun da yer aldığı ifade edilmektedir.

Alınan yazıda devamla, Almanya'da birçok kârlı şirketin ticari faaliyetlerine devam edememe ve ticari faaliyetlerinin önemli bir kısmının başka işletmelere devrolunması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığı ve bu durumun Almanya'ya ihracat gerçekleştiren ya da pazara girme fırsatı arayan Türk firmalarımız için önemli bir fırsat barındırdığı ifade edilmekte olup, Almanya'da söz konusu şirketlerin devralınmasına yönelik ön araştırmanın yapılabileceği F. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ve Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (İHK) koordinasyonunda bir firma veri tabanı hizmetinin sunulduğu, “NEXXT-CHANGE” olarak adlandırılan bu veri tabanında devredilmesi planlanan firmaların verilerinin şirket yetkilileri tarafından isteğe bağlı olarak girildiği ve firmalara ilişkin çalışan sayısı, firma büyüklüğü, sektör tecrübesi, karlılık, devir bedeli gibi hususlara ulaşılabildiği bildirilmektedir.

Mezkûr yazıda ilaveten, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ve İHK koordinasyonunda yürütülen bu veri tabanında devralınmak istenen bir firmanın bulunması halinde söz konusu firmaya ilişkin daha detaylı bilgi edinilebilecek yerel kurum ve kuruluşlar (Eyalet bazındaki IHK birimleri vb.) ile o firmanın devrinden sorumlu yetkili irtibat bilgilerine de ulaşılabildiği, firmaların devralınmasına yönelik finansman ihtiyacını karşılamak ve finansal planlamanın gerçekleştirilmesi adına Almanya Kalkınma Bankası (KfW Bank) da projenin önemli bir uygulayıcısı konumunda bulunduğu belirtilmektedir.

Bahse konu veri tabanında yer alan güncel firmalara ilişkin olarak adı geçen Ataşelik tarafından hazırlanan veriler ve yıllık cirosu 2,5 milyon AVRO üzerinde olan 100 firmaya dair liste ekte iletilmektedir.

Ek: Firma Bilgileri ve Devir İşlemleri

7

KALUGA VALİLİĞİ SUNUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıya atıfla, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilen Endüstriyel Mutfak sektörü konulu UR-GE Projesi kapsamındaki ticaret heyetinin katılımıyla 18 Ekim 2022 tarihinde Rusya Federasyonu firmalarının da iştirakiyle bir çalışma yemeği düzenlendiği, etkinlik sırasında Kaluga Valiliğince Kaluga Bölgesinde yatırım ortamına ilişkin bir sunum gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Görüşmede sunulan sunum ekte yer almaktadır.

Ek: Kaluga Valiliği Sunumu

8

DÖRTYOL MANDARİNİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ VE KULLANIMI HAKKINDA BİLGİ;

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından iletilen bir yazıya atfen; Türkiye İhracatçılar Meclisinden gelen yazıda, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde faaliyet gösteren narenciye üreticilerini tek çatı altında bütünleştirmek, üreticilere ve sektöre en yüksek faydayı sağlayacak hizmetleri üretmek, satsuma mandarini başta olmak üzere, tüm narenciye ürünlerinin pazara arzında en yüksek katma değeri oluşturmak amaçlarıyla gerçekleştirdikleri faaliyetler kapsamında “Dörtyol mandarini” nin coğrafi işaret tescili işlemlerinin gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin tescil edilmesine yönelik olarak, C2018/061 başvuru numaralı dosya kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilen incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde, ekte yer alan 31.10.2019 tarih ve 468 tescil numarası ile coğrafi işaret tescil belgesinin düzenlendiği ve Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin, üretici, ihracatçı, perakendeci olarak faaliyet gösteren kurumlar tarafından kullanılmasının, ihracatın geliştirilmesi ve narenciye ürünlerinin tanıtılması hedeflerine ulaşmak için büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, Dörtyol mandarini coğrafi işaretinin, mahreç adı olarak mandarin ürünlerini pazarlayan ve ihraç eden tüm kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmasının ürünün katma değerini artıracak önemli bir unsur olarak görüldüğünden bahisle, anılan ürünün üretimi ve ihracatını gerçekleştiren firmaların, kullanımına yönelik detaylı bilgiler ekte yer almaktadır.

Ek: Coğrafi İşaret Tescil Belgesi

9

LODZ/ POLONYA BÜKREŞ/ ROMANYA İPLİK VE KUMAŞ SEKTÖREL TİCARET

HEYETİ PROGRAMI HAKKINDA BİLGİ;

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından, ihracatta yeni pazarların bulunması ve dış pazarlardaki payımızın arttırılması amacıyla 29 Ocak- 2 Şubat tarihlerinde Lodz /Polonya ve Bükreş/Romanya'ya yönelik İplik ve Kumaş Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenlenmesi planlanmaktadır.

İlgili ticaret heyetine ilişkin detaylı bilgiye https://www.gaib.org.tr/tr/duyurular/lodz-polonya-bukres-romanya-iplik-ve-kumas-sektorel-ticaret-heyeti-programi-4703.html internet bağlantısı üzerinden erişim sağlanabilmektedir.

10

BANGLADEŞ İHALE DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan, Dakka Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıda; Bangladeş Enerji Bakanlığı'na bağlı Bangladesh Oil, Gas & Mineral Corporation (Petrobangla) tarafından https://cptu.gov.bd/advertisement-goods/details-79918.html linkinde yayınlanan "Procurement of 42” OD High Pressure Natural Gas Pipeline by Horizontal Directional Drilling (HDD) Method across rivers under Bakhrabad-Meghnaghat Haripur Gas Transmission Pipeline Project on Design, Procurement, Supply, Installation, Testing and Commissioning (EPC) basis" ve https://cptu.gov.bd/advertisementgoods/details-79917.html   linkinde yayınlanan “Procurement of 42” OD High Pressure Natural Gas Pipeline by Horizontal Directional Drilling (HDD) Method across rivers under Bakhrabad-Meghnaghat-Haripur Gas Transmission Pipeline Project on Design, Procurement, Supply, Installation, Testing and Commissioning (EPC) basis (The scope of work consists of Procurement of 42? OD X 1000 PSIG high pressure natural gas transmission pipeline)” konulu iki adet ihale açıldığı bilgisi verilmektedir.

11

SUUDİ ARABİSTAN TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliğinden gelen yazıda,19-21 Mart 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde düzenlenecek olan Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı organizasyonu ilk kez Genel Sekreterliğimizce gerçekleştirilecektir.

Söz konusu fuar tüm sektörlerden firmaların katılımına açık olup, yer kirası, stand konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri ve diğer hizmetler ile teşhir ürünlerinin İstanbul-fuar alanı-İstanbul nakliyesini(m2 başına 0,1 m3) içeren katılım bedeli 755 USD/m2, nakliye hariç 710 USD/m2'dir.

Fuar katılımı, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararının 7'nci maddesi çerçevesinde desteklenecek olup, uygulanacak destek oranı m2 bazlı olarak daha sonra Bakanlık tarafından açıklanacaktır.

Söz konusu fuara iştirak etmek isteyen firmaların, 25 Kasım 2022 Cuma gününe kadar https://turkexpo.immib.org.tr linkinde yer alan Katılım Formu'nu doldurmaları ve aşağıda belirtilen banka hesabına "S. Arabistan Fuarı Avans Tutarı” açıklaması ile 1.000 USD avans tutarının yatırıldığını gösterir banka dekontunu turkexpo@immib.org.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

ÖDEMENİN YAPILACAĞI BANKA HESAP NUMARASI:

Alıcı: İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri

Banka-Şube: Vakıflar Bankası - İstanbul Güneşli Şubesi

USD IBAN:TR 83 0001 5001 5804 8013 0926 89

NOT: Sadece avans ödemesini yapan firmaların başvuruları kabul edilebilecektir.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

WEB: https://immib.org.tr/tr/suudi-arabistan-turk-ihrac-urunleri-fuari-duyurusu

İLGİLİ KİŞİLER:

Havva DENİZ (212 454 07 82 ),Metin KALYON (212 454 08 71),Ali BİLGİ (212 454 06 72).

12

FUAR DUYURUSU (GAC-AFRİCA MİNİNG INDABA BÜYÜK BULUŞMA

ETKİNLİĞİ) HAKKINDA BİLGİ;

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Afrika kıtasının en önemli ve dünyanın önde gelen madencilik sektörü temsilcilerinin buluştuğu "Africa Mining Indaba (Büyük Buluşma)"nın 6-9 Şubat 2023 tarihlerinde Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde düzenlenleneceği ifade edilmekte olup, fuara ilişkin iş insanlarımızın desteği ve katılımı talep edilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Ek: Fuar Bilgileri

13

FUAR DUYURUSU (2. FAS OTOMOTİV

TEKNOLOJİLERİ (MAT) FUARI) HAKKINDA BİLGİ;

Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, Fas Otomobil Meslekleri Grubu (GIPAM) tarafından Rabat Büyükelçiliğimize gönderilen mektuptan bahisle, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve GIPAM organizatörlüğünde, 15-18 Aralık 2022 tarihlerinde Kazablanka şehrinde 2. Fas Otomotiv Teknolojileri (MAT) Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Bilindiği üzere “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listelerinde yer alması gerektiği hususunu dikkate almaları gerekmektedir. Listelerde bulunmayan fuarların destek kapsamına alınabilmesi ve herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için, fuar başlama tarihinden 1 ay önce Birliğimize başvurarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar listesine dahil edilmesi önem arz etmektedir.

Ek: MAT 2022 Exhibition

14

AZERBAYCAN - AFEZ HAKKINDA BİLGİ;

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden tarafımıza ulaşan yazıda Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından 22 Mayıs 2020 tarihinde imzalanan kararname ile Hazar Denizi kıyısındaki Alat yerleşim alanında ticaret ve lojistik merkezi olan AFEZ (ALAT Free Economic Zone-Alat Serbest Ekonomi Bölgesi) kuruduğu ifade edilmektedir. AFEZ Avrupa-Kafkasya-Asya ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarında stratejik coğrafi konumuyla bölgesel bir yatırım merkezi olmayı ve rekabet gücünü arttırarak Azerbaycan'ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırımı çekmeyi hedeflediği bildirilmektedir. AFEZ'in Türkiye'nin şirketleri için de geniş imkan ve fırsatlar sunmakta olduğu belirtilmekte olup Serbest Ekonomi Bölgesine ilişkin kapsamlı dokümanlar ekte sunulmaktadır.

Ek: Chairman Statement, Investor Guide, Property Brochure

15

TÜRKİYE - TACİKİSTAN İŞ FORUMU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un ikili ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirmek amacıyla yapacağı Tacikistan ziyareti kapsamında, 10 Kasım 2022, Perşembe günü Duşanbe'de Türkiye-Tacikistan İş Forumu'nun düzenlenmesi planlanmaktadır. Sayın Bakanımız ve Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Zavki Amin Zavkizoda'nın teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 8 Kasım 2022, Salı günü saat 18.00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1491/19237 bağlantısından kayıt oluşturmaları gerekmektedir.

Detaylı Bilgi: Tuğba Bal Bahar, DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü, Tel.: 0212 339 50 55, e-posta: avrasyabolgesi@deik.org.tr

Başvuru ve Katılım Koşulları:

• Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.

• İş Forumuna katılım ücretli olup, kayıt oluşturan firma temsilcilerine ayrıca bildirilecektir.

• Uçak biletleri, Duşanbe'de şehir içi ulaşım ve konaklama katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecektir. Toplantının gerçekleştirileceği yer ve program kayıt yaptıran firma temsilcilerine bilahare iletilecektir.

• Tacikistan Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır. Ülkeye seyahatlerde uçuştan önce en fazla 72 saat içerisinde yapılmış negatif sonuçlu COVID-19 PCR test raporunun veya 2 doz aşı uygulamasını içeren aşı kartının ibraz edilmesi zorunludur. Kare kodu test raporunun İngilizce düzenlenmiş olması gerekmektedir

16

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.