TRABZON MERKEZLİ FİRMALARIMIZIN MARKALARINI AVRUPA PAZARLARINDA GÖRMEK BİZLERİ GURURLANDIRMAKTADIR.

Polonya ve Slovenya piyasalarında yaş meyve sebze ve gıda ürünlerine yönelik teknik inceleme ziyareti programı düzenleyen Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN, düzenledikleri bu program için yaptığı açıklamalarda; "Yönetim Kurulunca oluşturulan heyetimizle 22-26 Ocak 2018 tarihleri arasında Polonya ve Slovenya'ya teknik inceleme ziyaret programı gerçekleştirerek Polonya/Varşova kentinde yaş meyve sebze hali ile toptan gıda marketlerinde incelemelerde bulunarak yetkililerle görüşmelerde bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde Türk ürünlerine yönelik Polonya piyasasında önemli bir ilginin olduğunu buna rağmen Türk ürünlerinin yeterli düzeyde market raflarında yer almadığını ancak, Trabzon merkezli yaş meyve sebze firmalarımızın ürünlerinin Varşova sebze halinde yer alması bizleri ziyadesiyle gururlandırmıştır.” yönünde açıklamalarda bulunan GÜRDOĞAN devamen Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği üyesi firmaların önümüzdeki dönemde bu piyasaya daha fazla yoğunlaşarak ürün sevkiyatlarını daha üst noktalara ulaştıracağını ifade etti.

GÜRDOĞAN, Varşova'da Bronisze Sebze Hali Yönetimi yetkilileri ve Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı ile yaptıkları görüşmede de Türk ürünlerinin Polonya pazarında bilinilirliğinin ve tercih edilmesinin sağlanması amacıyla 2018 yılında Varşova'da bir Türkiye Günleri etkinliği düzenlenerek fuar konseptinde bu etkinlikte Türk ürünlerinin tanıtımının yapılması talep edildiğini ve bu konuda da mutabakata varıldığını, gerekli çalışmalara kısa bir süre içeresinde başlatılacağını ifade etti.

Polonya inceleme ziyareti akabinde, Avrupa Birliği ülkelerine giriş kapısı olarak en önemli deniz limanına sahip olan Slovenya'da da çeşitli incelemelerde bulunan heyetin gerçekleştirdiği temaslara değinen DKİB Başkanı GÜRDOĞAN; Slovenya'nın Koper Limanının Ülkemiz açısından çok önemli olduğunu, Liman yetkilileri ile yapılan görüşmede gıda ve yaş meyve sebze ürünlerinin en kısa sürede gümrükleme ve tahliye edildiği liman olduğunu, Avrupa'nın diğer limanlarına göre 24 saat çalışan ve en hızlı işlem yapan liman olması, liman sahasında yaş meyve sebze ürünleri için soğuk hava depoları, antrepo ve serbest bölge imkanlarının olması Ülkemizden İstanbul, İzmir, Mersin, Gemlik gibi limanlardan bu limana düzenli konteyner ve dökme yük gemilerinin çalışması ve ürünlerin maksimum 5 günde bu limana vararak çıkış yapabilmesinin ihracatçılarımız açısından Avrupa ülkelerine ihracatta önemli avantajlar sunduğunu ifade etti.

GÜRDOĞAN, Slovenya yaş meyve sebze piyasası ve toptancı gıda marketlerinde yaptıkları inceleme ve yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, Ülkemize büyük ilgi duyulan Slovenya'da Türk ürünlerine önemli ilginin olduğu ancak Türk gıda ürünlerinin bu piyasada yeterince yer almadığını gördüklerini, yine Slovenya pazarına Trabzon merkezli ihracatçılarımıza ait yaş meyve sebze ve fındık ihraç edildiğini ve Türk ürünlerinden yaş meyve sebzenin pazarda görülmesinin ve tercih edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

DKİB Başkanı GÜRDOĞAN; Önümüzdeki dönmede gerek Polonya ve gerekse Slovenya'ya Birlikleri organizasyonunda bir ticaret heyeti programı düzenleyerek bu pazarlara önem vereceklerini ve pazarda daha fazla Türk ürünlerinin yer almasına yönelik çalışmalar yaparak Bölge firmalarını bu pazarlara yönlendireceklerini ifade etti.

İlgili Fotoğraflar