RUSYA'YA İHRACATTA KARADENİZ BÖLGESİNİN LİDERİ TRABZON

KARADENİZ BÖLGESİNDEN RUSYA FEDERASYONU'NA YAPILAN İHRACATIN YARIDAN FAZLASINI TEK BAŞINA TRABZON İLİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

2019 yılının  Ocak-Ağustos dönemini kapsayan 8 aylık dönemde Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracat 127 Milyon 525 Bin 450 ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Toplam 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu'na en fazla ihracat gerçekleştiren il Trabzon ili olmuş ve Bölgeden gerçekleştirilen toplam ihracatın yarıdan fazlası,  % 57'lik kısmı tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir. Yılın 8 Aylık dönemde Trabzon ilinden Rusya Federasyonu'na 73 Milyon 93 Bin 270 ABD Doları ihracatla 1 inci sırada yer alan Trabzon ilini, 2 nci  sırada 23 Milyon 136 Bin 602 ABD Doları tutarındaki ihracatla Samsun ili takip etmiş ve 3 üncü sırada en fazla ihracat gerçekleştiren il ise 15 Milyon 946 bin 808 ABD Doları ihracatla Rize ili olmuştur.

Trabzon ve Rize illeri;  Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatın %70 lik kısmını  gerçekleştirmiştir.

Yılın 8 Aylık dönemde Ülkemiz genelinden Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilen toplam ihracat ise 2 Milyar 394 Milyon 321 bin 414 $ olarak gerçekleşmiştir.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Bölgesinin birinci sıradaki ihraç pazarı olduğunu, yaklaşık 30 yıldır Bölgeden yoğun olarak Rusya Federasyonu'na ihracat yapıldığını, bu ihracatta da Trabzon ilinin başı çeken İl olduğunu ve Bölge illerinden yapılan ihracatın yarısından fazlasının da tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirildiğini ve 1990 lı yıllardan itibaren Trabzonlu ihracatçıların Rusya pazarında faaliyet gösterdiğini ve bu pazar hakkında önemli tecrübe sahibi olduklarını belirtti. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Trabzon ili ihracatçılarının Rusya Federasyonu'na ihracat yanında bu Ülkeye yapılan taşımacılıkta ve lojistik sektöründe de önemli yatırımlarının bulunduğunu, 1990-2008 yılları arasında Trabzon-Sochi limanları arasında sürdürülen tarifeli gemi ve Ro-Ro taşımacılığını, Sochi Limanının kapatılması akabinde Samsun Limanı üzerinden Rusya Federasyonu'nun Novorossisk, Tuapse ve Kavkaz limanlarına yönelik halen  aktif olarak sürdürdüklerini ifade ederek, kazanılan bu tecrübeler sayesinde Rusya ile Trabzon ili arasındaki ticari ilişkileri önemli noktalara ulaştırdıklarını belirtti. Rusya ile Doğu Karadeniz Bölgesi ve Bölgenin merkez ili işlevini gören Trabzon ili arasındaki ticari ilişkilerin hacmini yeterli görmediklerine vurgu yapan DKİB Başkanı KALYONCU, Trabzon ili ile Rusya Federasyonu limanları arasında yeniden tarifeli gemi ve Ro-Ro seferlerinin başlatılması ve  iki ülke iş insanları arasında karşılıklı ortak yatırımların gelişmesine ve ihracatı daha üst noktalara ulaştırma konusuna büyük önem verdiklerini de ifade ederek, bu konuda önümüzdeki dönemdeki çalışmalarını daha etkin bir şekilde sürdüreceklerini belirtti.

Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu'na en fazla ihracat gerçekleştiren İl olan Trabzon ilinden Rusya Federasyonu'na en çok ihracatı yapılan ürünler yaş meyve sebze ürünleri ile fındık olurken, Rize ilimizden ise Rusya Federasyonu'na dondurulmuş balık (karadeniz somonu), çay ve elektrikli mutfak ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiştir.

KARADENİZ BÖLGESİNDEN RUSYA FEDERASYONU'NA YAPILAN İHRACAT

Türkiye Genel Toplam

1.659.347.475

2.394.321.414