SİRKÜLER (2018/32)

1. Katar 1. Uluslararası Ürün Fuarı

2. COSME Programı Çağrısı

3. Pazara Giriş Uygulamaları.

4. The Best Product Of Kazakhstan 2018

5. Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması

6. AB Mevzuat Değişiklikleri

7. Filipinler Ticaret Heyeti

8. Prodexpo 2018 Milli Katılım Organizasyonu

9. Saraybosna Helal Fuarı

10. ABD Adalet Bakanı ve İç Güvenlik Bakanına Yaptırım Uygulamaları

11. Hong Kong Mevzuat Değişikliği

12. Juncker - Trump Görüşmesi

13. Dış Ticaret Talepleri Hk.

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

e-imzalıdır

İdris ÇEVİK

Genel Sekreter

1

Katar 1. Uluslararası Ürün Fuarı Hk.

T.C. Doha Ticaret Müşavirliği'nden T.C. Ticaret Bakanlığı'na iletilen bir yazıya atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 31.07.2018 tarihli yazıda; 10 ülkenin katılımıyla 8-11 Nisan 2018 tarihlerinde Doha/KATAR'da düzenlenmesi planlanan, ancak daha sonra Eylül ayına ertelenen "Katar 1. Uluslararası Ürün Fuarı”na ilişkin olarak International Fairs and Promotions (IFP) adlı Katar firması tarafından anılan Müşavirliğe iletilen e-posta mesajında söz konusu fuarın organizasyonu için Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirildiğini bildirdiği ve bu durumun Müşavirliklerince de adı geçen Bakanlık nezdinde teyit edildiği belirtilmektedir.

Söz konusu fuarın 08-10 Ekim 2018 tarihleri arasında International Product Exhibition (IPEC) 2018 adıyla Doha Exhibition & Convention Center'da gerçekleştirileceği, fuara Azerbaycan, Cezayir, Fas, İran, Katar, Kuveyt, Pakistan, Tacikistan, Tunus, Türkiye ve Umman'ın katılım sağlayacağı ve katılım teyidi için belirlenen son tarihin 20 Eylül 2018 olduğu ifade edilmekte olup, IFP firması tarafından bahse konu fuar kapsamında her ülkeye ücretsiz olarak 400 metrekare alan tahsis edileceği, bu alanın 250 metrekaresinin 12 metrekarelik alanlar halinde 20 firma katılımı için ayrıldığı, geri kalan 150 metrekare alanın ise toplantı ve görüşmeler için kullanılacağı, ekteki taslak stant tasarımında yer alan stantların ve mobilyaların da kurulum dahil ücretsiz sağlanacağı ve ülkelerin özel dizayn taleplerinin olması halinde Circle Qatar firması tarafından ücrete tabi olarak hizmet verileceği bilgisinin edinildiği bildirilmektedir.

Ülkemiz milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenecek olan söz konusu fuarın 2 ve 3 boyutlu taslak yerleşim planları, taslak ülke pavilyonu tasarımı ve taslak stant tasarımı ile fuara ilişkin iletişim bilgileri iletilmektedir.

EK: Fuar Bilgileri

2

COSME Programı Çağrısı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında işletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği (COSME) anlaşmasının 16 Ekim 2014'te imzalandığı ve söz konusu programdan etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmek adına anılan program konusunda farkındalık oluşturma ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, COSME Programı kapsamında, "Intellectual Property (IP) Pre-Diagnostic and Improving Access to Patent Protection for Innovative EU SMEs” proje teklif çağrısının yayınlandığı ve projeye ilişkin detaylı bilgilere aşağıda sunulan bağlantıdan ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

EK: Cosme Programı

3

Pazara Giriş Uygulamaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, "Iraqi Life Insurance Company" ve "National Insurance Company" firmalarının, 1483 (2003) sayılı BMGK kararının 19. ve 23. paragrafları çerçevesinde malvarlıkları dondurulan şahıslar ve kuruluşlar listesinden 13 Temmuz 2018 tarihi itibariyle çıkarıldığı ifade edilmektedir.

Birleşmiş Milletler'in konu ile ilgili duyurusuna https://www.un.org/press/en/2018/sc13423.doc.htm adresinden ulaşılabilmektedir.

4

The Best Product Of Kazakhstan 2018

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) alınan bir yazıda; 12-13 Ekim 2018 tarihlerinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Atameken" Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası himayelerinde "The Best Product of Kazakhstan 2018" Fuarının düzenleneceği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; söz konusu fuarda; Kazak tarafınca, gıda sanayiinin bütün alt sektörleri, tekstil ve ayakkabı, kişisel bakım ve hijyen ürünleri, ev tekstili ve mobilya, elektronik ve diğer sanayi ürünleri başta olmak üzere, her türlü tüketim malının imalatı ve tüketiciye ulaştırılması için ihtiyaç duyulan makine ve ekipman, hammadde ve ara malı, ambalaj malzemeleri, depolama araç ve
makineleri ve diğer ürünlerin üretimi ve satışını yapan Türk firmalarının davet edildiği belirtilmektedir.

Bahse konu fuara katılmayı arzu eden üyelerimizin 10 Eylül 2018 tarihine kadar http://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17104 adresinde yer alan katılım formunu doldurarak Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası Fuar Koordinatörü Akmaral İssembayeva ile iletişime geçmeleri beklenmektedir (Telefon: + 7 701 996 10 05 (mobil), +7 7172 27 96 16 / 27 90 54 / 27 90 55 / 27 90 56, E-posta: Akmaral.issembayeva@gmail.com ).

5

Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)' nden alınan bir yazıda, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, kullanılan AB ve Türkiye'de yeterli üretimi olmayan hammadde veya yarı mamul niteliğindeki eşya için tarife kontenjanı açılması ya da bu ürünlerin gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin başvuruların en geç 15.08.2018, diğer taraftan bu listelerde yer alan ürünlerde üretimi bulunan firmaların itiraz taleplerinin en geç 01.11.2018tarihine kadar Ticaret Bakanlığına intikal etmesi gerektiği belirtilmekte olup söz konusu uygulama hakkında detaylı bilgi ve başvuru yapılabilecek bağlantı aşağıda yer almaktadır.

EK: Detaylı Bilgi

6

AB Mevzuat Değişiklikleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Avrupa Birliği (AB) nezdinde gerçekleştirilen muhtelif mevzuat değişiklikleri kapsamında, AB'nde bazı tarım ve sanayi ürünlerinde Ortak Gümrük Tarifesi vergilerinin askıya alınmasına ilişkin 1387/2013/AB sayılı Konsey Tüzüğü'nü tadil eden 2018/914/AB sayılı Konsey Tüzüğü'nün 27 Haziran 2018 tarih ve L 162 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı belirtilmiştir.

2018/914/AB sayılı Konsey Tüzüğü'ne https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L:2018:162:TOC linkinden ulaşılabilmektedir.

7

Filipinler Ticaret Heyeti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'den alınan bir yazıda, Meclisleri organizasyonu ile 02-04 Ekim 2018 tarihleri arasında Filipinler-Manila'ya bir ticaret heyeti düzenleneceği, söz konusu organizasyonda her iki ülke girişimcilerini buluşturan nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir

Aynı yazıda, pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete "gıda (şekerleme, makama, zeytinyağı, süt, süt tozu, un ve unlu mamuller vb.), inşaat malzemeleri, medikal ve ilaç, enerji (güneş ve rüzgar enerjisi), iklimlendirme, kozmetik, mücevher, giyim (konfeksiyon), ağaç ve orman ürünleri (mobilya), tarım makineleri, deri ve deri mamulleri sektörleri” başta olmak üzere tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, azami 20 katılımcıdan oluşacak söz konusu heyete katılmak isteyen firmalarımızın https://bit.ly/2LjrHDE adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 29 Ağustos 2018 Perşembe günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamındaki uçak biletleri, konaklama, toplantı ve transfer ile ilgili giderlerinin karşılanmasını teminen aşağıdaki dolar hesabına 1.200.-USD (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları beklenmektedir.

8

Prodexpo 2018 Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği 'den (İİB) alınan bir yazıda, Moskova / Rusya Federasyonu'nda 5 - 9 Şubat 2018 tarihleri arasında düzenlenecek "Prodexpo Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı” kapsamında milli katılım organizasyonunun taraflarınca gerçekleştirilmesinin planlandığı bilgisi edinilmiştir.

Ayrıca, Prodexpo fuarının bu sene 25. kez düzenlenecek olduğu, fuarda bisküvi, çikolata ve şekerli mamuller, et ve et mamulleri ile şarküteri ürünleri, kümes hayvanları mamulleri, hububat-bakliyat mamulleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri, su ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kabuklu meyve , incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, kahve, soslar ve baharat ürünlerinin sergileneceği bildirilmiştir.

Bununla birlikte bahsi geçen fuarın, Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni,firma kaşesi ve yetkili imzasıyla birlikte doldurarak, 31 Ekim 2017 günü mesai bitimine kadar, 0 212 454 05 01-02 numaralı faksa veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:
Hububat Koordinasyon Şubesi
Ayşe Ekinci
Tel: 0212 454 06 89
Faks: 0212 454 05 01-02
E-Mail: hububat@iib.org.tr

9

Saraybosna Helal Fuarı

İstanbul Ticaret Odası (İTO)'dan alınan bir yazıda, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında 'Saraybosna Helal Fuarı' düzenleneceği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ülkemiz ile Bosna Hersek arasındaki coğrafi, sosyal, tarihi yakınlık, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları, Türk ürünlerine karşı duyulan yakın ilgi, ülkemiz ürün ve hizmetlerinin Bosna Hersek için taşıdığı büyük potansiyel, Bosna Hersek' teki helal sertifikasyonuna sahip ürün ve hizmet trendinin giderek yükseldiği ve ülkemizde Helal Akreditasyon Merkezi'nin kurulması noktalarından hareketle daha önce de 6 defa Türk Ürünleri Fuarı gerçekleştirildiği ve 2015 yılında da Saraybosna İş Forumu'na iştirak edildiği ayrıca ifade edilmiştir.

Söz konusu fuarda helal sertifikalı ürün ve hizmetlere yer verilecek olup, fuar m2 katılım bedeli tüm hizmetler dahil 960 TL'dir. Fuara katılmayı arzu eden firmalarımızın İstanbul Ticaret Odası ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

10

ABD Adalet Bakanı ve İç Güvenlik Bakanına Yaptırım Uygulamaları

İstanbul Ticaret Odası (İTO)'dan alınan bir yazıda, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında 'Saraybosna Helal Fuarı' düzenleneceği bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ülkemiz ile Bosna Hersek arasındaki coğrafi, sosyal, tarihi yakınlık, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları, Türk ürünlerine karşı duyulan yakın ilgi, ülkemiz ürün ve hizmetlerinin Bosna Hersek için taşıdığı büyük potansiyel, Bosna Hersek' teki helal sertifikasyonuna sahip ürün ve hizmet trendinin giderek yükseldiği ve ülkemizde Helal Akreditasyon Merkezi'nin kurulması noktalarından hareketle daha önce de 6 defa Türk Ürünleri Fuarı gerçekleştirildiği ve 2015 yılında da Saraybosna İş Forumu'na iştirak edildiği ayrıca ifade edilmiştir.

Söz konusu fuarda helal sertifikalı ürün ve hizmetlere yer verilecek olup, fuar m2 katılım bedeli tüm hizmetler dahil 960 TL'dir. Fuara katılmayı arzu eden firmalarımızın İstanbul Ticaret Odası ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

11

Hong Kong Mevzuat Değişikliği

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, Hong Kong (HK)'a gelen veya HK'dan ayrılan gerçek kişilerin, beraberlerinde bulundurdukları büyük miktarlı para ve devredilebilen, piyasası olan, alınıp satılabilen, ciro edilebilir borç araçları, bono, tahvil ve benzeri kıymetli evrakı (örneğin toplam değeri 120.000 HK Dolarını aşanlar) yazılı olarak deklare etme zorunluluğunu getiren "Cross-boundry Movement of Physical Currency and Bearer Negotiable Instruments Ordinance (Chapter 629) "ın 16 Temmuz 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği bildirilmektedir.

Bahse konu Kanun çerçevesinde;

-Aşağıda yer alan 13 belirlenmiş kontrol noktaları yoluyla, yüksek miktarlı para ve kıymetli evrak ile HK'a ulaşan kişiler, Kırmızı ve Yeşil Hat Sistemindeki Kırmızı Hattı (Red Channel) kullanarak Gümrük memuruna yazılı deklarasyon vermek zorundadır.

-Belirlenmiş kontrol noktalarını kullanmaksızın, HK'dan ayrılmak üzere olan veya HK'a ulaşan kişiler, gümrük memurunun, beraberinde yüksek miktarlı para veya kıymetli evrak taşıyıp taşımadığına yönelik bildirimde bulunma talebi üzerine, taşımaları halinde yazılı deklarasyon yapmak zorundadır.

-Deklarasyon Formları gümrük varış holündeki Kırmızı Kanal'da hazır tutulacak, aynı zamanda Customs and Excise Department (C&ED) web sitesinden de erişimi mümkün olacaktır.
-Kargo sevkiyatlarında ithalatı ve ihracatı yapılan para ve kıymetli evraklar için C&ED web sitesinden erişilebilen, Currency and Bearer Negotiable Instruments Declaration System yoluyla ön deklarasyon yapılmak zorundadır.

-Kanuna uymayanlar maksimum 500.000 HK Doları para cezası ve 2 yıl hapis cezasına maruz kalacaktır.
-Deklarasyonu vermeyen ve vermediği ilk kez tespit edilen kişiler, geçmişte para aklama veya teröre finans sağlama gibi suçlamalara tabi olmamaları halinde 2.000 HK doları ödemeye mahkum edilebilirler.

-Kamuya, ziyaretçilere ve ticaret yapanlara yardımcı olmak amacıyla, Kanunun yürürlüğe girdiği 16 Temmuz 2018 tarihinden sonraki ilk 3 ay içerisinde, Kanuna uymayanlara mümkün olduğu ölçüde yazılı uyarı verilecektir. Suçun tekrar edilmesi veya kişinin para aklama veya teröre finans sağlama eylemi içinde bulunduğuna ilişkin şüphenin bulunması durumunda yazılı uyarı verilmeyecek, Kanun çerçevesindeki yaptırımlar uygulanacaktır.

Söz konusu Kanuna https://www.customs.gov.hk/en/enforcement/cds/index.html adresinden ulaşılabilmektedir.

Belirlenmiş Kontrol Noktaları

1.Lo Wu Control Point

2.Hung Hom Station

3.Man Kam To Boundary Control Point

4.Sha Tau Kok Boundary Control Point

5.Hong Kong-Macau Ferry Terminal

6.Chaina Ferry Terminal

7.Lok Ma Chau Boundary Control Point

8.Hong Kong International Airport

9.Tuen Mun Ferry Terminal

10.Skenzhen Bay Port Hong Kong Port Area

11. Lok Ma Chau Spur Line Control Point

12.Kai Tak Cruise Terminal

13.Ocean Terminal

12

Juncker - Trump Görüşmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ticari gerilimin azaltmasını teminen 25 Temmuz 2018 tarihinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude JUNCKER ile ABD Başkanı Donald TRUMP arasında ticari konuların ele alındığı bir görüşme gerçekleştirildiği, söz konusu görüşmeye dair taraflarca yapılan ortak bildiride aşağıdaki bilgilere yer verildiği belirtilmektedir.
( http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1898 );

-Otomotiv haricindeki sanayi ürünlerinde taraflar arasında tarifelerin, tarife dışı engellerin ve sübvansiyonların kaldırılmasına yönelik işbirliğine gidilmesine karar verildiği,
-Bununla beraber, taraflar arasında hizmet sektörü, kimyasal ürünler, eczacılık ürünleri tıbbi cihazlar ve soya fasulyesinde ticaretin arttırılması ve ticari engellerin kaldırılması için çalışmalar gerçekleştirileceği bunun daha adil ve daha dengeli bir ticarete imkân sağlayacağı,
-Enerji alanındaki stratejik işbirliğinin güçlendirileceği ve AB'nin enerji arzını çeşitlendirmek amacıyla ABD'den daha çok sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmek istediği,
-Standartlar alanında taraflar arasında yakın bir diyalog tesis edilmesine karar verildiği ve bu kapsamda, ticaretin kolaylaştırılması, bürokratik engellerin kaldırılması ve maliyetlerin azaltılmasının hedeflendiği,

-Küresel ticaretteki haksız rekabete sebebiyet veren uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla tarafların işbirliğine gidecekleri ve aynı fikirdeki diğer ülkelerle beraber Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)"nün yeniden düzenlenmesi ve fikri mülkiyet ihlalleri, zorunlu teknoloji transferi sübvansiyonlar, kamu iktisadi teşekkülleri tarafından yaratılan piyasa bozulmaları ve kapasite fazlası konuları dâhil olmak üzere haksız rekabet uygulamalarının ele alınması için çalışacakları,
-Bu amaçla tarafların ivedilikle bir Yüksek Düzeyli Çalışma Grubu tesis edecekleri, grubun ticareti kolaylaştıracak kısa vadeli tedbirleri tespit edeceği ve mevcut tarifeleri inceleyeceği ve taraflardan biri müzakereleri sonlandırmadıkça varılan uzlaşıya uygun hareket edecekleri,

-Ayrıca, tarafların ABD'nin alüminyum ve çelikte uyguladığı ilave vergiler ile AB'nin aldığı misilleme tedbirlerine bir çözüm getirmek istediği ifade edilmektedir.

13

DIŞ TİCARET TALEP BİLGİLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ekonomi Bakanlığına ait www.ekonomi.gov.tr adresli web sitesi üzerinden http://www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/home/apps/dis-talep adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.